Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
ملاحظة: This feature may not be available in some browsers.
GPS karıştırıcılarını 'Konumbul' durduracak
HAVELSAN, askeri sistemlerin karıştırıcılara rağmen GPS sinyallerini alarak görevlerini sürdürebilmelerini sağlayan Konumbul GPS Koruma Sistemi'ni geliştirdi.
anasayfa > bilim teknoloji 14.01.2018
Fotoğraf: AA/Özge Elif Kızıl
ANKARA - Göksel Yıldırım
HAVELSAN, sivil ve askeri alanda yaygın olarak kullanılan küresel konumlama sisteminin (GPS) karıştırıcılardan etkilenmesini önlemek amacıyla Konumbul adı verilen GPS Koruma Sistemi'ni geliştirdi.
Yazılım yoğun sistem çözümleriyle askeri ve sivil alanda faaliyet gösteren HAVELSAN, özellikle askeri platformların, görevleri sırasında konum belirleme konusunda sorun yaşamalarını önlemek amacıyla yeni bir çözüme imza attı.
GPS, dünya yüzeyinden yaklaşık 20 bin kilometre yükseklikte bulunan uyduların yayınları üzerinden hizmet veren bir navigasyon sistemi olarak kullanılıyor. Navigasyon bilgisi ise en az 4 uydudan gelen sinyallerin geliş zamanları kullanılarak çıkarılıyor.
GPS uyduları ile dünya arasındaki mesafeden ötürü GPS sinyalleri alıcılara çok düşük güçlerde ulaştığından, istemli veya istemsiz karıştırıcılar pozisyonlama servisini ya kısmen zayıflatıyor ya da tamamen devre dışı bırakıyor.
Karıştırıcı tehditlerine karşı tedbir olarak çok sistemli, frekanslı alıcılar, çentik filtre uygulamaları ve anten dizisi destekli alıcı koruma sistemleri üzerinde çeşitli çalışmalar yapılıyor. Anten dizisi destekli alıcı koruma sistemleri, alınan sinyal üzerinde herhangi bir bilgi kaybına sebep olmadığından ve çoğu durumda diğer navigasyon sistemlerine geçiş ihtiyacı da bırakmadığından son dönemde öne çıkan başlıklardan birini oluşturuyor.
Askeri platformlar açısından bakıldığında görevlerin etkin, güvenli ve diğer platformlarla koordineli şekilde yerine getirebilmesinde konum bilgisi kritik önem taşıyor.
Bu platformların büyük kısmı konum belirlemek ve seyrüsefer için GPS gibi uydu navigasyon sistemlerine bağımlı bulunuyor. Sinyallerin karıştırılma riski de askeri durumlarda büyüyor.
Çoklu antenle karıştırmaya dayanıklı
HAVELSAN, sahip olduğu kabiliyetleri kullanarak bu konudaki ihtiyaçlara yönelik yeni bir çözüm üretti. Şirket tarafından geliştirilen Konumbul GPS Koruma Sistemi, askeri sistemlerin üzerindeki GPS alıcılarının karıştırıcılara rağmen görevlerini sürdürebilmelerini sağlıyor.
HAVELSAN'ın 2014'te geliştirme çalışmalarına başladığı Konumbul, çoklu anten sistemleri kullanarak karıştırmaya dayanıklı GPS alıcısı olarak görev yapıyor. Özel algoritmalarla karıştırıcının yönü tespit edilerek, karıştırıcı sinyalleri bastıran filtre ve algoritmalar yardımıyla zafiyet azaltılıyor. Sistem ayrıca karıştırıcı sinyalleri temizleyip tekrar RF sinyali oluşturarak askeri GPS alıcıları dahil farklı alıcıların da karıştırma altında çalışmasına imkan veriyor.
Normalde GPS alıcısı tek bir antenle çalışırken, Konumbul'un içerisinde 4 anten ve gelen sinyalleri işleyen dört girişli bir sinyal işleme kartı bulunuyor. Bu antenler yardımıyla karıştırıcı sinyalin geldiği yön belirlenip buna karşı bir hüzme oluşturuluyor. Böylece karıştırıcı yönünden gelen sinyaller bastırılıp zayıflatılıyor. Uydu sinyallerinin sağlıklı şekilde alınması sağlandığı için de konum tespiti doğru şekilde yapılabiliyor.
Aynı anda 3 karıştırıcıya kadar koruma
Konumbul kullanılarak "L1" bandında çalışan sivil ve askeri GPS alıcılarına koruma sağlanabiliyor. Sistem, dizin sinyal işleme teknikleriyle, karıştırıcılara karşı bir antenli alıcıya göre daha yüksek performans gösteriyor.
Prototip olarak üretilen Konumbul, uygulama alanına ve çevresel koşullara göre uyarlanabiliyor. Konumbul, kara, hava ve deniz platformlarında kullanılabiliyor.
Sistem, CW, chirp, çok tonlu ve baraj tipi karıştırıcıları bastırabiliyor, aynı anda 3 karıştırıcıya kadar da koruma sunuyor. Konumbul, yer testlerinde 35 desibele kadar bastırma gösterebildi.
1 yıl içinde seri üretime geçebilecek
HAVELSAN, bundan sonraki süreçte ürünün çeşitli platformlarda kullanılabileceğinden hareketle öncelikli olarak prototipin küçültülmesi üzerinde çalışacak.
Konumbul için platform üreticileriyle yapılan görüşmeler doğrultusunda, platformda istenilen yere konumlandırılabilecek, talep edilen büyüklük ve ağırlık değerlerine ulaşabilecek, değişik çevresel şartlarda başarıyla görev yapabilecek tasarımlar ortaya konulacak.
Tüm bu şartları karşılayacak ürünlerle 1 yıl içerisinde seri üretime geçilebileceği belirtiliyor.
İHA'lara kalkan olacak
Konumbul'un öncelikli olarak kullanılması beklenen platformlar arasında Türk savunma sanayisinin son dönemdeki en dikkat çeken ürünlerinden olan ve etkin şekilde kullanılan insansız hava araçları (İHA) bulunuyor.
Bir İHA'nın görev yaptığı bölgede sinyal karıştırıcı açıldığında görev yapması engellenebiliyor. Konumbul gibi bir akıllı sistem sayesinde karıştırıcı sinyal bastırıldığı için platform bundan etkilenmiyor. GPS sinyalleri sağlıklı şekilde alınıp konum üretilebiliyor. Standart tek antenli bir GPS alıcısında ise karıştırma nedeniyle konum üretilmesinin engellenmesi riski bulunuyor.
Yapılan testlerde, en kötü durumda bile, örneğin daha önce 17 kilometreden karıştırmadan etkilenilirken Konumbul sayesinde aynı güç seviyesinde bu mesafenin 1 kilometreye kadar düştüğü ölçüldü. Böylece platformlara çok daha geniş bir görev sahası sunma olanağı da ortaya çıkmış oldu.
Karıştırıcıların belli aralıklarla kullanıldığı bir alanda normalde bunların arasından geçilemezken Konumbul sayesinde bunların etkinlik yarıçapı çok daha azaldığı için bu koşullarda bile görev yapmak mümkün olabilecek.
GPS'e alternatif diğer yöntemlerdeki en önemli sorunlardan birisini, konum bilgisinin hassas şekilde belirlenememesi oluşturuyor. Örneğin, atış yapacak top sistemlerinin konumlarının hassas şekilde bilinmesi gerekiyor. GPS karıştırıldığında bunu bilmek sorun olacağından ya da hassas şekilde konum belirleyen bir sistem kullanılmadığından hedefin etkili şekilde vurulamaması gibi bir sonuçla karşı karşıya kalınabiliyor.
'Roborto' ile ameliyatlarda başarının yükseltilmesi hedefleniyor
Samsunlu makine mühendisi Hakan Kahvecioğlu öncülüğünde bir grup mühendis ve hekim tarafından 6 yıllık çalışma sonucu, hastaların kol, bacak gibi kırıklarının ameliyatında kullanılacak "Roborto" adlı robot geliştirildi.
anasayfa > bilim teknoloji 14.01.2018
SAMSUN - MEHMET KUMCAĞIZ
Samsunlu makine mühendisi Hakan Kahvecioğlu öncülüğünde bir grup mühendis ve hekim tarafından 6 yıllık çalışma sonucu, hastaların kol, bacak gibi kırıklarının ameliyatında, başarı oranını yükseltmek ve iyileşme süresini kısaltmak için robot geliştirildi.
Kahvecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında bilgisayar ve elektronik mühendisleri ile ortopedi hekimlerinin bulunduğu arkadaşlarıyla tamamen yerli malzeme kullanarak ortopedi ameliyatlarında kullanılacak robot geliştirmek için çalışma yaptıklarını kaydetti.
"Roborto" adını verdiklerini robotun ameliyatlarda kullanılmaya başlanmasıyla hekimler ile hastalara büyük kolaylık sağlayacağını vurgulayan Kahvecioğlu, "Bu sayede ameliyatlar daha kısa süreli ve risksiz olacak." diye konuştu.
Geliştirdikleri robotun tamamen yerli malzeme kullanılarak yapıldığını anlatan Kahvecioğlu, şöyle devam etti:
"Bir ortopedi hekimi arkadaşımızın isteği ve yaşadığı sorun üzerine 6 yıl önce böyle bir çalışma içine girdik. Kol ve bacak kırıklarında tedavi için çeşitli yöntemler var. Bunlardan biri 'external fixation' denilen dışarıdan sabitleme yöntemi. Hekimler bu yöntemi çok fazla tercih etmemekte. Bu yöntemle hasta daha kısa sürede iyileşme gösteriyor, daha az ilaç kullanıyor ve daha az enfeksiyon kapıyor ancak ameliyatta hekimler sürekli radyasyon ışınlarına maruz kalıyor çünkü bu tip ameliyatlar röntgen ışını altında gerçekleşiyor. Hekim, bu yöntemi tercih etse bile ışına daha az maruz kalmak amacıyla ameliyatı erken bitirmek istiyor. Aceleyle yapılan ameliyatın başarı oranı da düşük oluyor. Geliştirdiğimiz robota yüklediğimiz yazılım ile bu sorunu ortadan kaldırdık. Hekim, ayrı bir odadan kumanda masasında robotun bilgisayarlı mekanizmasını kullanarak ışına maruz kalmadan önündeki ekrandan izleyerek ameliyatını yapabiliyor. İsterse bilgisayara komut verip robot, otomatik olarak ameliyatı kendi yapıyor. Robota yapay zeka yükledik. Bir saç telinin yarı kalınlığındaki alanda bile işlem yapabiliyor."
Kahvecioğlu, geliştirdikleri robotu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan onay aldıktan sonra hayvanların ortopedi ameliyatlarında kullandıklarını, başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlattı.
"Ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili olacak"
Robot için önce Türk Patent ve Marka Kurumundan "incelemeli patent" aldıklarını anlatan Kahvecioğlu, daha sonra uluslararası Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) için müracaat ederek patentinin korunmasını istediklerini ifade etti.
Sistemin tamamen kendine özel bir yazılımı ve kurulumu bulunduğunu vurgulayan Kahvecioğlu, şunları kaydetti:
"Robot, hekimin kol ve bacak kemiklerinde yapmak istediği uygulama için verdiği her komutu yerine getiriyor. Çok hassas redüksiyon işlemi var. Yapılacak ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili olacak çünkü yüklenen yazılım ve hazırlanan özel elektronik kart sayesinde hata yapma olasılığı yok. Sadece üretim ve kullanımı için Sağlık Bakanlığından onay bekliyoruz. Bakanlığın desteği ile robotu sağlık hizmetine kazandırmak istiyoruz."
İTÜ yapay zekanın peşinde
İTÜ, yüksek teknoloji konusundaki çalışmalarını yapay zeka ile akıllı durum izleme ve arıza tanısı konusundaki yatırımlarıyla yeni bir boyuta taşıyacak.
anasayfa > bilim teknoloji 11.01.2018
ANKARA - Göksel Yıldırım
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde bulunan "İTÜ VLSI ölçme ve karekterizasyon", "Elektro-optik donanımlar" ve "Telsiz haberleşme araştırma" laboratuvarlarının Türkiye'nin kendi ileri teknolojisini ve elektronik ürünlerini geliştirmede önemli katkılar sağlayabileceğini söyledi.
Günümüzde mikro-elektroniğin son derece önemli olduğunu, üretim sanayisi başta olmak üzere savunma, otomotiv, sağlık ve bankacılık gibi sektörlerde buna yönelik ihtiyacın arttığını ifade eden Prof. Dr. Şeker, İTÜ bünyesindeki mikroçip ölçme ve karakterizasyon laboratuvarında bu alanlara yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.
"ASELSAN'ın katkısı büyük"
Türkiye'nin bu kapsamdaki ilk laboratuvarı olma özelliğini taşıyan VLSI laboratuvarı için üniversite kaynaklarının yanı sıra Kalkınma Bakanlığı ve ASELSAN'ın büyük katkıda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şeker, şöyle devam etti:
"İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İTÜ'nün bugüne kadar Türkiye'ye ve dünyaya yaptığı önemli katkılara bir yenisini daha ekleyecek. İTÜ'nün bu konulardaki bilimsel öncülüğünü sürdürmesi ve anılan stratejik teknolojiler için uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesi sağlanmış olacak. Laboratuvarın kadrosu, daha önce yurt dışında benzer çalışmaları yapmış deneyimli Türk bilim insanlarından oluşuyor. Bu laboratuvarda mikro-elektronik ve bunların bir ürünü olan mikroçiplerin ihtiyaca uygun şekilde karakterizasyonlarının belirlenmesine olanak sağlıyoruz. Mikroçip laboratuvarında sadece akademik çalışmalar değil, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar da yapılıyor. Elektro-optik donanımlar laboratuvarı ise fotonik biliminin fakülte içinde hızla gelişen bir başka yönü. Tıbbi uygulamalardan birçok endüstriyel uygulama alanına sahip. Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı ise özellikle 5G ve 5G+ ile bilişsel şebekeler konularındaki araştırma faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde Bilişsel Sistemler Laboratuvarını da açarak yapay zekanın daha farklı alanlarındaki çalışmalara başlayacağız. Özellikle kuantum hesaplama üzerine çalışmaları burada geliştireceğiz. Ayrıca fakülte içinde kurulumu tamamlanan ve açılış sürecindeki 'Akıllı Durum İzleme ve Arıza Tanısı Laboratuvarı' endüstriyel sistemlerdeki kritik süreçlerin izlenmesinde Türkiye'deki tek laboratuvar olacak."
Yeni nesil bilgisayarlar hayatı değiştirecek
Teknolojinin, buna bağlı olarak da hız kavramının değiştiğine işaret eden Prof. Dr. Şeker, bu konudaki en somut gelişmelerden birinin bilgisayar teknolojilerinde yaşanacağını, özellikle yeni nesil bilgisayarların hayatı değiştireceğini vurguladı.
Prof. Dr. Şeker, bilgisayar teknolojisinde hız kavramının yeniden tasarlandığını belirterek, "Kuantum bilgisayarlar yolda. Kuantum yongaların yaygınlaşmasıyla artık bilgiye ulaşma ve bilgiyi işleme hızında tüm kavramlar değişecek. Dünyada veri işleme teknolojilerini kullanıcılarının hizmete sunan teknolojiler artık büyük bir değişimin eşiğinde. Kullanıcıların başta sağlık olmak üzere, enerji, haberleşme, finans ve günlük tüketim sektörlerindeki iletişime dayalı kullanım sıklıklarını işleyen sistemlerin hızı artacak. Böylece reklam, tanıtım ve kişiye özel kampanyaların duyurulması başta olmak üzere birçok veri tüketicilerin hizmetine daha hızlı sunulabilecek." dedi.
مشاهدة المرفق 99953
تم توقيع صفقة نظام الدفاع الجوي طويل المدى وتطويره بين Aselsan, Roketsan, Tübitak Sage مع وكيل الوزارة لصناعات الدفاع تبلغ قيمة العقد 279.257.600 يورو. وسوف تكون الولادات الأولى في عام 2021.
مشاهدة المرفق 99952
هذا دفاع صاروخي بعيد المدى لكن... لا ادري حقيقة ان كان تطوير ل Hisar-U فالمعلومات شحيحة ... ربما النظام موازي للعقد الفرنسي Eurosamاتقصد النظام حصار متوسط المدى ؟؟؟؟
ام نظام غيره
لا ادري حقيقة فالمعلومات شحيحة ... ربما النظام موازي للعقد الفرنسي Eurosam
هذا ما سنكتشفه عام ٢٠٢١هل بدأو بالنظام الموازى ام مازالو ينتظرون خبرتهم من المشاركة في نظام الاستر ؟؟؟؟
هذا ما سنكتشفه عام ٢٠٢١
الآن تركيا تحمي نفسها ب اس_٤٠٠ حتى تنضج مشاريعها المستقبلية سواء مع الفرنسيين أو بامكاناتها الخاصة
مشاهدة المرفق 99953
تم توقيع صفقة نظام الدفاع الجوي طويل المدى وتطويره بين Aselsan, Roketsan, Tübitak Sage مع وكيل الوزارة لصناعات الدفاع تبلغ قيمة العقد 279.257.600 يورو. وسوف تكون الولادات الأولى في عام 2021.
مشاهدة المرفق 99952
Aselsan: TL 869.013.861 (EUR 187.533.191) + EUR 279.257.600
Tübitak SAGE: ?
Roketsan: ?
https://www.kap.org.tr/en/Bildirim/654037