تركيا تقترب من تصدير MİLGEM للسعودية وباكستان

بغض النظر عن الخبر لفت نظري نموذج عرضته مجموعة STM التركية في المعرض !!
أي معلومات عنه ؟ Muhammed Fatih @Silahtar

thumbs_b_c_eb6e831e992b535ce666c6291b8d85c7.jpg
DQ2Ec0hWkAEUKfl.jpg

It was designed by STM for the Turkish type assault boat tender but the tender has not yet been concluded.

Türk Tipi Hücumbot için STM Çözümü: FAC 55

STM, Türk Tipi Hücumbot projesi için FAC 55 tasarımını öneriyor. Bu tasarımın nasıl olgunlaştığını ve bu sırada gerçekleştirilen testlerde gösterdiği performansı, ARGE Yöneticisi Hakan Altınköprü, “Denizlerde Yüksek Sürat İsteri” başlıklı sunumunda anlattı.

Projedeki yüksek sürat isteri nedeniyle STM, ilk önce bu sürati sağlayacak tekne formu üzerinde çalıştı. Bu sırada, SES (Surface Effect Ship / Yüzey Etkisi Gemisi) tasarımı da ele alındı. Katamaran bir tasarımda, iki teknenin arasında hava yastığının bulunduğu bu tip bir uygulama, gemi ile su yüzeyi arasındaki teması asgariye indirerek yükse sürate ulaşılmasını sağlıyor. Fakat STM, şu nedenlerle SES’i seçmedi:

  • Hava yastıklarının kaldırma gücünün sınırı sebebi ile teknenin taşıyabileceği faydalı yükün kısıtlı olması ve
  • Sürtünme dolayısıyla hava yastıklarının sık değişim gerektirmesi.
STM, FAC 55 için kayıcı tekne formunu seçti. Altınköprü, bu tekne formunun, özellikle farklı deniz durumlarında sürati koruyabilmek için, en uygun tasarım olduğunu vurguladı.


Yapılan havuz testlerinde, FAC 55’in, deniz durumu 3’te, 55 knot sürate ulaşabildiği görüldü.



STM’nin FAC 55 tekne formu, mevcut tahrik teknolojileri ile havuz denemelerinde, 60 knot sürate ulaşabildiğini gösterdi. Tasarım, yüksek deniz şartlarında test edildi ve deniz durumu 3’te 55 knota ulaşabildiği görüldü; deniz durumu 5’te ise 30 knot süratte test edildi. STM, FAC 55 için, gaz türbinlerinin aynı anda çalışabileceği COGAG tahrik sistemini seçti.

STM’nin inşa malzemesi tercihi ise çelik oldu. Altınköprü, tekne yapısında çelik kullanmayı su altındaki kayalara çarpması durumunda dayanımı ve esnemesi iyi olduğu için tercih ettiklerini ifade etti.


Hücumbot gibi iç hacmin kısıtlı olduğu bir teknede, algılayıcı ve silahları destekleyecek diğer bileşenlerin yerleşimi konusu da STM tarafından çalışıldı.



FAC 55, suyun altına yönelik, sonar ve torpido gibi sistemlerin dışında, bir korvet ile aynı sistemleri ve silahları taşıyabilecek. Bu kapsamda, tasarımda; 76 mm baş topu, atış kontrol radarı, 3 boyutlu arama radarı, IFF sistemi, elektronik destek istemi, HF/VHF/UHF muhabere sistemleri, seyir radarı, STAMP, elektro-optik algılayıcı, satıhtan satha füze, nokta hava savunma sistemi ve sahte hedef lançerleri yer alıyor. Hücumbot gibi iç hacmin kısıtlı olduğu bir teknede, bu algılayıcı ve silahları destekleyecek diğer bileşenlerin yerleşimi konusu da STM tarafından çalışıldı. Altınköprü, sunumunda, savaş harekât merkezinin yerleşimi ile ilgili yaptıkları çalışmaları gösterdi.

STM, teknenin radar kesit alanı gibi analizleri de tamamladı.


FAC 55, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki hücumbotlardan farklı olarak, düşük radar görünürlüğünü öne çıkartan bir tasarıma sahip.



 
مشاركة والسلام ولا نقول مبروك ؟

الله اعلم ان كان راح يتم التوقيع على الصفقة في المعرض او لا .. لكن نقول ان شاء الله

مشاركة شركة STM بالـ Ada-Class في معرض التوطين يدل على ان الصفقة راح تشمل نقل تقنية كبيرة

السؤال الي دائما اسأله نفسي لو راح نصنع الكورفيتات التركية او الاسبانية داخل المملكة هل احواض الزامل قادره على هذا النوع من السفن ولا راح ننتظر مجمع الملك سلمان البحري ؟

خصوصا حسب معرفتي المتواضعه ان الزامل ما قد صنع قطع اكبر من الزوارق الدورية مثل الي تم صناعتها للبحرية الكويتيه

 
خلاص تمت بفضل الله للسعودية وعقبال باكستان وبالتوفيق للجميع
milgem-saudi-arabia-jpg.456879
 
خلاص تمت بفضل الله للسعودية وعقبال باكستان وبالتوفيق للجميع
milgem-saudi-arabia-jpg.456879

STM تعيش أجمل أيامها

ستكون أكبر صفقة سفن حربية، حسب الأخبار، المملكة طلبت خمس قطع ( اربع قطع في تركيا والخامسة داخل المملكة ) باكستان هي الأخري وقعت عقد تطوير غواصات الأقوستا مع الجانب التركي
 
عودة
أعلى